Скъпи учители, колеги!
Скъпи ученици, мили деца!

Поздравявам Ви сърдечно с Деня на народните будители!
В най-трудните времена за България Времето винаги е изпращало на народа ни достойни и велики българи! Те със смелостта и доблестта си, с куража и отдадеността си, с родолюбието и светлите си големи сърца са повеждали народа ни, озарявали са го с духа си и са му проправяли път към свобода и въздигане.
Затова нека днес се поклоним и отправим благодарност към светите братя Кирил и Методий, Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Рилски, Петър Берон, Любен Каравелов, Васил Априлов, Добри Чинтулов, Петко Славейков, Захари Стоянов, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и хилядите още възрожденски учители, книжовници, просветители, общественици, писатели и борци в националноосвободителното движение! Към всички, които в най-трудните и тъмни времена от историята ни нито за миг не изоставиха Отечеството! Които събудиха искрата на самочувствие и смелост и поведоха народа ни към борба за най-висшето човешко благо – свободата!
Будители е имало и в по-късни времена. Има ги и днес. В сегашното нелеко време всички ние – учителите, държим изпит по будителство и родолюбие.
Адмирации колеги, за вашия професионализъм, постоянство и отдаденост!
Пожелавамe на всички колеги, на нашите ученици и техните семейства здраве, щастие, успехи и добри дни!
Нека светлият пример на нашите предци и занапред бъде наш духовен светилник, опора и надежда!
Честит празник!

С уважение,

Ръководния екип на 88. СУ „Димитър Попниколов“

О, будители народни,
цял низ светли имена,
чисти и сияйни, благородни,
вий сте нашите знамена,
нам за вечни времена.

Чест и слава,
вечна слава вам,
будители народни,
вашата памет вдъхновява,
към дела за светли дни.

Добри Христов